Barn i barnehager er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Det er mye nærkontakt i barnehagen, og barna oppholder seg sammen over en lengre periode. For enkelte sykdommer vil det kunne være nødvendig å holde barn hjemme fra barnehagen av smittehensyn. Ved ikke smittsomme sykdommer vil det være barnets allmenntilstand som bestemmer.
I Sveberg Barnehage risikovurderer vi jevnlig smitte og konsekvenser for barn, ansatte og barnehagens daglige drift og iverksetter tiltak ut fra dette. Vi informerer foreldre ved utbrudd av smittsomme sykdommer, og sender da ut en e-post med kort informasjon om forebygging, symptomer og hvor lenge barnet bør være hjemme ved sykdom. Dersom mange barn eller voksne er smittet av samme type sykdom eller ved alvorlig smittsom sykdom, kontakter vi kommunelegen for å avklare videre tiltak.
Vi har gode rutiner for renhold og egne rutiner for håndhygiene som bidrar til å forebygge spredning av smittsomme sykdommer. Vi følger folkehelseistituttets anbefalinger om når barn kan gå i barnehagen. Ved utbrudd av smittsomme sykdommer iverksetter vi egne skjerpede hyginenerutiner.
Legemiddelhåndtering
Legemiddelhåndtering er ikke regulert i barnehageloven, og barnehagen kan ikke pålegges ansvar for å bistå med legemiddelhåndtering. Dersom et barn har behov for legemidler i barnehagetiden, og barnets lege vurderer forsvarligheten til at det ikke kreves helsefaglig kompetanse for å håndtere legemiddelet, kan det i noen tilfeller inngås avtale mellom foreldre og barnehage. Skjema og avtale skrives ut av barnehagen og signeres av begge parter. Det skal også signeres når legemiddelet tilbakeleveres til foreldre/foresatte.