Vi tar med bøtter og spann...

"Og i August kan du få litt bær å leske deg på..." synger Prøysen, og han har jammen rett! Vi har de siste ukene hatt mange fine turer i skog og mark - og vi har plukka MASSE bær!!

Rammeplanen sier at personalet i barnehagen skal gi barna allsidige bevegelseserfaringer både inne og ute gjennom hele året, og at barnehagen skal bidra til at barna "får gode opplevelser med friluftsliv året rundt" (RP17, s. 52).

Høsten står snart for tur, og allerede nå kan vi begynne å nyte av naturens høst-gaver. Vi har vært på flere turer i skog og mark de siste ukene, hvor vi har fått oppleve gleden av å finne ulike spiselige arter som naturen byr på utover høsten. Vi har plukka masse blåbær som vi har laga syltetøy av - og spist på både brødskive og pannekaker.

Soppen har også begynt å titte fram mellom trærne, og kantareller ble plukka flittig - som barna fikk ta med hjem til middagen. Vi har også fått lære om ulike sopparter, og at det er viktig å være helt sikre på hvilken sopp vi plukker - før vi plukker den. Noen er spiselige, andre ikke. Noen er ufarlige, andre kan være giftige og farlige å spise.

Slike turer i skog og mark gir oss mange fine felles opplevelser som også byr på undring, gode samtaler - og styrker fellesskapsfølelsen i gruppa.

Rammeplanen sier også at barna i barnehagen skal "få innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid" (RP17 s. 50). Gjennom slike turer med sopp- og bærplukking får barna erfaringer og innsikt i matens opprinnelse, og vi får mange fine samtaler om matens vei fra naturen, gjennom produksjon og til slutt til måltidet vi spiser hjemme og i barnehagen.